Ons aanbod
Het Circulaire Bagger Consortium richt zich op het bevorderen van circulaire praktijken binnen de baggerindustrie. We combineren praktijk, beleid en ketensamenwerking. En laten zien dat het anders kan door het anders te doen. Je kan met ons op de volgende manieren samenwerken:

Dry-run
De Dry Run is een praktijkgericht programma waarin we samen met partners circulaire oplossingen voor baggerspecie testen en implementeren.
In dit traject:
-
Analyseren we de fysische eigenschappen van baggerspecie;
-
Matchen we die eigenschappen met kansrijke circulaire toepassingen;
-
Brengen we alle mogelijkheden en obstakels helder in kaart.​
Zo ontstaat een onderbouwd overzicht van circulaire toepassing van baggerspcie. De Dry Run vormt ook de opstap naar grootschalige pilots in de vorm van Wet Runs (gepland vanaf 2026). ​
​
De inschrijvingen hiervoor zijn gesloten.

Adviestrajecten
​Naast onze projectmatige trajecten ondersteunt het CBC ook opdrachtgevers met strategisch advies. Vanuit onze inhoudelijke kennis en ervaring met systeemverandering helpen we overheden en ketenpartners bij het opstellen van beleid, scenario’s en uitvoeringsplannen.
Twee voorbeelden:
-
In opdracht van de Unie van Waterschappen werken wij aan de definitie van circulair baggergebruik in Nederland. Dit vormt de basis voor nationaal beleid en regionale opschaling.
-
Voor het Assetteam Water ontwikkel en we een concreet stappenplan waarmee circulaire toepassingen van baggerspecie in het reguliere beheer en beleid van de gemeente ingebed kunnen worden.
​
​

Ketenversterking en netwerkaanpak
Naast onze projecten en adviestrajecten werkt het CBC structureel aan het versterken van het veld. We bouwen aan de randvoorwaarden die nodig zijn om circulair baggergebruik op te schalen. We zetten ons in voor:
-
Bewustwording en positionering van circulair baggeren in relevante netwerken;
-
Signalering van transitiekansen en agendering van systeemknelpunten, zoals herziening van stortkosten;
-
Ondersteuning van overheden bij het vertalen van circulaire inzichten naar beleid en uitvoering;
-
Kennisdeling met andere netwerkorganisaties zoals Proeftuin Sediment Rijnmond, Grip op Grond, de Buyergroep Grondstromen en andere initiatieven die bijdragen aan een circulaire bodem- en baggerketen.​

Crash Course
Wil je snel inzicht krijgen in de mogelijkheden binnen de circulaire baggerindustrie? Tijdens onze crash courses bieden we in korte en krachtige sessies relevante inzichten.
We helpen je begrijpen waar jouw organisatie mee te maken heeft en welke stappen je direct kunt zetten richting circulariteit. We gaan onder andere in kaart brengen welke hoeveelheden en in welke klasse baggerspecie vrijkomt en wat daarvoor nu en in de toekomst toepassingen zouden kunnen zijn. Ideaal voor organisaties die willen beginnen met een circulair traject.​
